>>
Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2015

Οι μανιακοί καπνιστές παχαίνουν περισσότερο μετά τη διακοπή του τσιγάρου


Ως γνωστόν η διακοπή του τσιγάρου επιφέρει αύξηση του βάρους. Ωστόσο, η αύξηση αυτή αποδεικνύεται τώρα και επιστημονικώς ότι σχετίζεται με το πόσο μανιακός καπνιστής ήταν κάποιος, προτού αποφασίσει να κόψει μαχαίρι την κακή αυτή συνήθεια.

Σύμφωνα με πρόσφατη επιστημονική μελέτη, που διεξήγαγε το Penn State Milton S. Hershey Medical Centre, όσοι καπνίζουν πολύ είναι πιθανό να αυξήσουν περισσότερο το βάρος τους μετά τη διακοπή του καπνίσματος, σε σύγκριση με όσους καπνίζουν λίγο ή μέτρια.

Ερευνητές από το εν λόγω ιατρικό κέντρο ανέλυσαν στοιχεία από 12.204 συμμετέχοντες, εξετάζοντας τον αριθμό των τσιγάρων που κάπνιζαν οι συμμετέχοντες την ημέρα και το Δείκτη Μάζας Σώματος πριν τη διακοπή του καπνίσματος, προκειμένου να ανακαλύψουν πώς οι συγκεκριμένοι παράγοντες θα μπορούσαν να επηρεάσουν την αλλαγή βάρους τα επόμενα 10 χρόνια.

Όπως διαπίστωσαν στους καπνιστές λιγότερων από 15 τσιγάρα την ημέρα δεν καταγράφηκε σημαντική διαφορά στην αύξηση του βάρους τους σε βάθος δεκαετίας.

Αντιθέτως, στους καπνιστές 25 τσιγάρων και άνω ημερησίως και σε όσους ήταν παχύσαρκοι πριν τη διακοπή, τα κιλά που πήραν κυμαίνονταν από 8 έως 10.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο έντυπο International Journal of Obesity.